knip en allerum
till kräftskivan

Efter en lång och rekordhet sommar känns det väl extra skönt att säga ett första ”hej” till hösten med en festlig kräftskiva i goda vänners lag, självklart med en vällagrad och smakrik Allerum i praktisk ostkupa på bordet. 

Kräftor var gastronomi för de högre stånden förr i tiden och självaste kungen ville ha kräftor som festmat. Erik XIV anses vara den första som nämner kräftor i kulinariska sammanhang, när han i ett brev till fogden på Nyköpingshus 1562 befaller att man ska skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop.

Men idag kan vi vanliga dödliga ordna ännu kungligare kräftskivor bara genom att lägga till Allerum som pricken över i. Så njut av tiden med en vällagrad och smakrik ost – något annat vore faktiskt inte klo(kt).

gör kräftfesten till en succé
med festliga flatbreads

tillagning

Blanda jäst, vatten, salt och olja. Tillsätt mjölet och knåda tills degen är smidig och slät. Låt jäsa under duk i ca 30 min. Kavla ut en ca 5 mm tjock botten i och lägg på en ugnsplåt med smörpapper. Bred på crème fraiche på den utkavlade degen.

Lägg på morötter, rödbetor, gulbetor, lök, tomater, sockerärtor och svartkålsblad på de utkavlade bröden. Toppa med den rivna osten och ringla över olivolja. Baka av ca tio min på 200 grader. Dekorera det nygräddade brödet med sallad och örter. Hyvla Allerum prästost över och krydda med flingsalt och svartpeppar.

ingredienser

Deg till flatbread:

25 g torrjäst (ett halvt paket)
3 dl vatten
1 tsk salt
1 dl olivolja
7-8 dl vetemjöl (ca 450 g)
1 dl crème fraiche till vita bottnar

Fyllning/topping:

250 g minimorötter
50 g hyvlade rödbetor
100 g hyvlade gulbetor
150 g rödlök i klyftor eller ringar
100 g vårlök
150 g cocktailtomater i olika färger
30 g sockerärtor
Fem svartkålsblad (utan stjälk)
150 g riven Allerum prästost
0,5 dl olivolja
50 g sallad (t ex rucola och krasse)
Färska örter

läs mer om våra ostkupor

fler smakrika recept till kräftskivan

Ostmuffins

Läs mer

Cheesecake

Läs mer

Bakade päron

Läs mer