allerum cheesecake

med rökt lax och gurksallad

50 min

Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros.

tillagning

Smula kavringen i en matberedare. Smält matfettet. Häll det över kavringen och mixa ihop. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i vatten. Hårdkoka äggen, låt dem kallna och skala dem. Tärna ägg, potatis och lax fint. Skär gräsloken fint. Riv det yttersta skalet av citronen. Rör ihop creme fraiche, färskost och riven Allerum Herrgård. Blanda ner potatis, lax, ägg, gräslok och citronskal. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull. Blanda ner lite av lax- potatisblandningen i gelatinet och se till så att det blandas. Tillsätt resten av blandningen och blanda ordentligt. Häll fyllningen i formen, jämna till ytan och ställ i kylen minst 6 timmar.

Sallad: Ansa rädisorna och skär dem i små klyftor. Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Skär dillen grovt. Blanda rädisor, gurka och dill med citronsaft och rapsolja. Garnera cheesecaken med gurk- och rädissalladen.

ingredienser

1 pajform:

7 skivor kavring
75 g smör eller margarin
10 kalla kokta potatisasr
300g kallrökt lax
4 hårdkokta ägg
1 kruka gräslök
1 citronsaft
2 dl lätt créme fraiche
200 g färskost
200 g Allerum Herrgård riven
salt och peppar

Gurksallad:

2 knippen rädisor
1 gurka
1 kruka dill
2 tsk pressad citronsaft
1/2 dl rapsolja