Fråga oss

~50 min

blomkålspaj

Med nötter, bechamelsås och Allerum Präst

tillagning

Sätt ugnen på 225° C. Börja med att tina fyra stycken ark smördeg, placera arken i en pajform. Klipp en cirkel bakplåtspapper, lika stor som din pajform och lägg det ovanpå pajskalet, häll t ex gula ärtor ovanpå (för att inte pajskalet ska svälla upp). Förgrädda pajskalet i cirka tio minuter.
Medan skalet gräddas, gör bechamelsåsen. Fräs mjölet i det smälta smöret tills det börjar tjockna utan att få färg. Slå på mjölken och låt sjuda i cirka fyra minuter. Tillsätt Allerum Präst, låt den smälta i såsen och ställ sedan av kastrullen från värmen.
Skär bort bladen och stammen från blomkålen och skär den i mindre bitar. Stek dessa i smör på medelhög värme tills de fått en gyllenbrun färg.
Fördela den rostade blomkålen jämnt över pajskalet och slå över bechamelsåsen. Toppa med riven Allerum Präst, för att sedan grädda i ugnen tills ostskorpan fått en gyllen-brun färg, ca 10-15 minuter.
Värm under tiden en panna till hög värme, slå i en matsked rapsolja, tillsätt salt och rosta nötterna under omrörning. Ställ av från värmen. Toppa pajen med de saltrostade nötterna innan servering.

*Till ostpaj med nötter och blomkål passar ett nötigt och lätt smörigt vin, gärna av druvsorten chardonnay som ger runda, mjuka och fylliga viner när de lagras på ekfat. Penfolds Koonunga Hill (nr 6463), 85 kr.

ingredienser

8 – 10 portioner

Rostad blomkål:

1 blomkålshuvud
smör till stekning
salt

Bechamelsås:

3 msk smält smör
5 tsk mjöl
6 dl mjölk
200 g riven Allerum Präst

Pajdeg:

1 pkt fryst smördeg

Saltrostade nötter:

50 g valfria nötter, t ex valnötter
rapsolja
2 nypa nypor flingsalt
1 krm salt

Till gratinering:

200 g riven Allerum Präst