~50 min

hasselnötsfriterad ost

 På Allerum XO

tillagning

Börja med kompotten, skala och skär päronen i små tärningar. Lägg ner i en kastrull. Tillsätt råsocker och saften från två apelsiner. Koka sedan upp på spisen. Kompotten ska få koka ner, vätskan ska inte koka bort men konsistensen ska bli tjockare.

Hacka hasselnötterna fint. Försök att behålla strukturen på nötterna så det inte blir mjöl. Knäck ägget och vispa ut i en liten skål. Skär små tårtbitar av Allerum XO och fukta bitarna med lite vatten.

Panera sedan först i vetemjöl så att det täcker runt om, sedan i ägget och avsluta med hasselnötterna. Ostbiten ska vara helt täckt i hasselnötter. Värm upp oljan till 180 °C, tänk på att värmen sänks när osten kommer i oljan. Låt varje bit ligga i några minuter tills nötterna börjar få färg. Lyft sedan upp och låt rinna av på papper. Vänta några minuter före servering så att osten svalnar. Servera tillsammans med kompotten, gärna på knäckebröd eller annat gott bröd.

ingredienser

4 portioner

200 g Allerum XO
ca 300 g vatten
1 ägg
vetemjöl
200 g hackade hasselnötter
frityrolja

Päron- och tranbärskompott:

2 stora, mjuka päron
2 apelsiner, ca 1 dl saft
2 dl tranbär
1 1/2 dl råsocker