lyxig jansson
med Allerum Herrgård
40 min
tillagning
Skala och skär potatisen i centimeterstora kuber. Lägg den i kokande saltat vatten och koka tills den är mjuk. Låt bitarna rinna av i ett durkslag och lägg dem i en kastrull. Slå på grädden och mjölken och låt koka upp. Stek under tiden den hackade löken i smör med lite socker. Rör hela tiden så att det inte bränner fast. När potatisen har kokats krämig efter ca 5 min vänds lök, tärnad ansjovis, smör och ost ner. Smaka av med salt och peppar. Servera med en liten sked rom och fint skuren rödlök eller gräslök.
ingredienser
400 g fast potatis |
1 dl vispgrädde |
1 1/2 dl mjölk 3% |
100 g Allerum Herrgård, riven |
1/2 msk smör |
1 gul lök, hackad |
6-8 ansjovisfiléer |
4tsk löjrom eller annan kaviar |
Gräslök eller rödlök |
Salt och vitpeppar |