lyxig jansson

med Allerum Herrgård

40 min

tillagning

Skala och skär potatisen i centimeterstora kuber. Lägg den i kokande saltat vatten och koka tills den är mjuk. Låt bitarna rinna av i ett durkslag och lägg dem i en kastrull. Slå på grädden och mjölken och låt koka upp. Stek under tiden den hackade löken i smör med lite socker. Rör hela tiden så att det inte bränner fast. När potatisen har kokats krämig efter ca 5 min vänds lök, tärnad ansjovis, smör och ost ner. Smaka av med salt och peppar. Servera med en liten sked rom och fint skuren rödlök eller gräslök.

ingredienser

400 g fast potatis
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk 3%
100 g Allerum Herrgård, riven
1/2 msk smör
1 gul lök, hackad
6-8 ansjovisfiléer
4tsk löjrom eller annan kaviar
Gräslök eller rödlök
Salt och vitpeppar