~50 min
påskracks
Grillade lammkotletter med rotfrukter i panna
tillagning
Potatis- och rotfruktsgratäng
Smöra en tjockbottnad kastrull och lägg i alla rotfrukter, lök och ost. Slå på grädden och koka försiktigt upp rotfruksblandningen. Låt sjuda i ca tio minuter och ta bort från värmen. Gratängen serveras direkt från grytan eller i mindre portionsformar som gratineras med den rivna osten.
Lammracks
Stek lammkotletterna: lägg kotletterna tätt ihop med den feta kappan på lammet ner i en het torr stekpanna. Fettet från lammet blir det som du sedan steker grönsakerna i för att få den fina smaken och krispigheten. Låt lammet steka i ca två minuter och vänd sedan så att sidorna bryns hastigt. Samla lammet på högkant i sidan av pannan och lägg i morötter, vårlök, vitlök och rosmarin. Stek i ca en minut, tillsätt buljongen och låt koka bort nästan helt så att smakerna tränger in i grönsakerna. Sprid ut lammkotletterna ovanpå grönsakerna och hyvla rikligt med Grevé över. Avsluta med persilja och mer rosmarin.
Servera i pannan tillsammans med en god rotfruktsgratäng.
ingredienser
Potatis- och rotfruktsgratäng
3 msk smör |
500 g potatis i tjocka skivor |
100g skivad palsternacka |
50 g skivad purjolök |
50 g skivad jordärtskocka |
100 g riven Allerum Svecia 14 mån |
0,5 l grädde |
Lammracks
1 kg lammkotletter med ben och fettkappan kvar (racks) 150 g |
minimorötter 150 g vårlök |
Sex vitlökar i klyftor med skalet på (utplattade) |
En stor kvist färsk rosmarin 1 dl grönsaksbuljong |
1,2 dl grovt hackad persilja |
1 dl hyvlad Allerum Grevé 12 mån |
Salt och svartpeppar |