~50 min

påskracks

Grillade lammkotletter med rotfrukter i panna

tillagning

Potatis- och rotfruktsgratäng
Smöra en tjockbottnad kastrull och lägg i alla rotfrukter, lök och ost. Slå på grädden och koka försiktigt upp rotfruksblandningen. Låt sjuda i ca tio minuter och ta bort från värmen. Gratängen serveras direkt från grytan eller i mindre portionsformar som gratineras med den rivna osten.

Lammracks
Stek lammkotletterna: lägg kotletterna tätt ihop med den feta kappan på lammet ner i en het torr stekpanna. Fettet från lammet blir det som du sedan steker grönsakerna i för att få den fina smaken och krispigheten. Låt lammet steka i ca två minuter och vänd sedan så att sidorna bryns hastigt. Samla lammet på högkant i sidan av pannan och lägg i morötter, vårlök, vitlök och rosmarin. Stek i ca en minut, tillsätt buljongen och låt koka bort nästan helt så att smakerna tränger in i grönsakerna. Sprid ut lammkotletterna ovanpå grönsakerna och hyvla rikligt med Grevé över. Avsluta med persilja och mer rosmarin.

Servera i pannan tillsammans med en god rotfruktsgratäng.

ingredienser

Potatis- och rotfruktsgratäng

3 msk smör
500 g potatis i tjocka skivor
100g skivad palsternacka
50 g skivad purjolök
50 g skivad jordärtskocka
100 g riven Allerum Svecia 12 mån
0,5 l grädde

Lammracks

1 kg lammkotletter med ben och fettkappan kvar (racks) 150 g
minimorötter 150 g vårlök
Sex vitlökar i klyftor med skalet på (utplattade)
En stor kvist färsk rosmarin 1 dl grönsaksbuljong
1,2 dl grovt hackad persilja
1 dl hyvlad Allerum Grevé 12 mån
Salt och svartpeppar