Råg-cheesecake med Allerum Crème och plommonkompott
60 min + 180 min kyl
tillagning
Koka upp alla ingredienser till kompotten i en kastrull och låt sjuda under lock tills plommonen har kokat samman, det tar cirka 25 minuter. Rör om då och då under tiden. Låt kallna.
Mixa rågbrödet i en matberedare tills det är smuligt. Tillsätt brynt smör, socker och salt och mixa samman till en deg. Tryck ut denna i en springform med avtagbar kant där du klätt botten och sidor med bakplåtspapper. Ställ in i kylen i ca 25 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Grädda botten i ca 15 minuter i mitten av ugnen och låt kallna.
Värm upp ost och svartpeppar i en kastrull på svag värme. Ta upp lite av krämen och rör ut med gelatinpulver. Rör sedan ner detta i kastrullen och blanda noga. Ta krämen från värmen och låt svalna lite. Häll sedan krämen i springformen och ställ in i kylskåp. Låt stå i ca 3 timmar eller tills cheesecaken stelnat helt. Servera med plommonkompott och eventuellt färska plommon skurna i tunna klyftor.
ingredienser
8-10 portioner
400 g rågbröd |
50 g brynt smör |
1 msk socker |
½ tsk salt |
750 g Allerum Crème cheddar |
1/2 tsk nymalen svartpeppar |
1 tsk gelatinpulver |
PLOMMON KOMPOTT |
500 g urkärnade plommon |
2 dl portvin |
2 1⁄2 dl muscovadosocker |
1 tsk hela svartpepparkorn |
Eventuellt 3 färska plommon till servering |