Råg-cheesecake med Allerum Crème och plommonkompott

 

60 min + 180 min kyl

tillagning

Koka upp alla ingredienser till kompotten i en kastrull och låt sjuda under lock tills plommonen har kokat samman, det tar cirka 25 minuter. Rör om då och då under tiden. Låt kallna.

Mixa rågbrödet i en matberedare tills det är smuligt. Tillsätt brynt smör, socker och salt och mixa samman till en deg. Tryck ut denna i en springform med avtagbar kant där du klätt botten och sidor med bakplåtspapper. Ställ in i kylen i ca 25 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader. Grädda botten i ca 15 minuter i mitten av ugnen och låt kallna.

Värm upp ost och svartpeppar i en kastrull på svag värme. Ta upp lite av krämen och rör ut med gelatinpulver. Rör sedan ner detta i kastrullen och blanda noga. Ta krämen från värmen och låt svalna lite. Häll sedan krämen i springformen och ställ in i kylskåp. Låt stå i ca 3 timmar eller tills cheesecaken stelnat helt. Servera med plommonkompott och eventuellt färska plommon skurna i tunna klyftor.

 

ingredienser

8-10 portioner

400 g rågbröd
50 g brynt smör
1 msk socker
½ tsk salt
750 g Allerum Crème Svensk karaktär
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk gelatinpulver

 

PLOMMON KOMPOTT

500 g urkärnade plommon
2 dl portvin
2 1⁄2 dl muscovadosocker
1 tsk hela svartpepparkorn
Eventuellt 3 färska plommon till servering