Prästens bästa midsommarpaj
Ingredienser
8 Portioner
- 3 dl vetemjöl, special
- 100 g smör, kallt
- 1 dl kvarg
- 0,5 tsk salt
- 2 st ägg
- 2 st äggulor
- 400g riven Allerum Präst® XO
- 3 dl grädde
- Salt och vitpeppar
- 500g vita rotfrukter som t ex persiljerot och palsternacka
- 1 msk olja
Gör så här
Börja med pajdegen. Dela smöret i bitar och lägg det tillsammans med mjölet i en skål. Arbeta degen tills den blir smulig, tillsätt kvarg och salt. Arbeta snabbt ihop degen och tryck ut den i en pajform. Nagga botten och låt den vila 30 minuter i kylen. Förgrädda därefter pajskalet, 200 grader i 8-10 minuter. Skala och klyfta rotfrukterna, ringla på oljan och baka dem mjuka i ca 15-20 minuter på 150°. Lägg dem sedan i pajskalet. Gör äggstanningen, rör ihop ägg, äggulor och ost. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175° i ca 20-25 minuter.