Fråga oss

NJUT

AV TIDEN

Tid är livet. Tid ger karaktär. Tid förhöjer smaken. Sveriges mest älskade långlagrade ostar heter Allerum. Hemligheten sitter i hantverket.

Vi har utgått från den traditionella karaktären i de klassiska svenska ostarna Herrgård, Präst, Grevé eller Svecia. Men tack vare Allerumprocessens kombination av råvaror, lagringstid och ostmästarens fingertoppskänsla blir smaken mer distinkt, fyllig och utsökt.

Smaka någon av våra svenska klassiker och upplev själv vilka underverk kombinationen av tid, kunnande och kärlek kan göra.

vanliga frågor

Kan jag köpa era produkter på nätet?
Vi har själva ingen onlineförsäljning av våra produkter, men det finns kedjor och andra onlineföretag som har våra produkter i sina sortiment.
Har ni några glutenfria produkter?
Alla våra produkter är glutenfria.
Finns det vitaminer i ost, vilka?
Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen som finns med i de Svenska Näringsrekommendationerna. Det är bara fyra näringsämnen, som mjölken inte bidrar med: vitamin C, vitamin E, järn och koppar.
Har ni någon ost utan animaliskt löpe?
All löpe är animalisk, alternativet som finns heter microbielt löpe eller vegetabiliskt ystenzym. När det gäller Svecia får enbart löpe användas. Denna ost är ursprungsskyddad och får enbart produceras i Sverige, av svensk mjölk och efter specifika recept. I vårt sortiment finns Allerum Skotsk Cheddar (lagrad) som innehåller ystenzym, resterande ostar i sortimentet innehåller löpe.
Är mjölken som används till osten homogeniserad?
När man gör ost används ohomogeniserad mjölk.
Vilken sorts plast används till förpackningarna?
Till ostplastförpackningen används PP (Polypropen), PA (Polyamid) och PE (Polyeten).
Går det att frysa ost?
Ja, det går att frysa ost men risken är stor att den smular mer. Vi rekommenderar därför att osten rivs ner innan infrysning, eller att den förvaras i aluminiumfolie med tätslutande plastpåse utanpå. Osten går bra att använda i matlagning även efter att den varit fryst.
Använder ni löpe eller ystenzym i era ostar?
Vi skriver ut löpe om det är löpe och ystenzym om det är mikrobiellt. Om det är animaliskt löpe i osten får detta inte benämnas som ystenzym (och vise versa).
Hur länge lagras Allerums ostar?
Allerum vill tillgodose alla smakälskare med sin favoritsmak därför erbjuder vi olika ostar och olika lagringstider. 6,12,18 och 24 månaders lagring.
Vad innebär märkningarna SE 1023, SE 1074, SE 1078?
De SE-nummer som finns på förpackningarna visar vilket mejeri som produkten är förpackad. För våra produkter gäller SE 1023 – Hjordnära mejeri, SE 1074 Kristianstad förädlingsanläggning, SE 1077 Kristanstad Ysteri och SE 1078 – Malmö Mejeri.
Hur ska förpackningarna återvinnas?
På varje förpackning står det hur den ska återvinnas.
Vilken ost kan jag som laktosintolerant äta?

Hårdost klassas som fri från laktos. Våra ostar innehåller mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram, vilket faktiskt gäller all svensk hårdost. I osttillverkningen följer den största delen av mjölkens laktos med vasslen. Laktosen som är kvar i ostmassan bryts ner av ostens mikroflora till mycket små mängder.

Använder ni löpe eller ystenzym i era ostar?
Vi skriver ut löpe om det är löpe och ystenzym om det är mikrobiellt. Om det är animaliskt löpe i osten får detta inte benämnas som ystenzym (och vise versa).
Hur mycket salt finns det i era ostar?
Vårt riktvärde är 1,2 – 1,3 % på alla våra ostsorter. Saltet innehåller inte jod.
Är mjölken pastöriserad och därmed okej för gravida att äta ostarna?
All mjölk till våra ostar är pastöriserad och går bra för gravida att äta.
Används E235/ antibiotika i era ostar?
Skånemejeriers tillverkning innehåller ingen antibiotika, såsom Natamycin/ E 235.
Tillverkas osten i Allerum?
Nej, den tillverkas på Skånemejeriers ysteri i Kristianstad.
Där är vita och ganska hårda prickar på/ i osten, vad är det?
I vällagrad ost kan en del av de lösta aminosyrorna torka/bli kristalliserade och bli till små vita prickar. Det är alltså ett tecken på att osten är lagrad.

kontakta oss

Har du frågor eller funderingar kring våra produkter når du vår konsumentkontakt på telefon 020-31 31 00, måndag-fredag kl. 9-12.

Det går också bra att besöka vårt konsumentforum här, där du både kan hitta vanliga frågor och svar samt skicka in dina frågor till vår konsumentkontakt.
 Vill du reklamera en produkt kan du göra det genom 
vårt reklamationsformulär.