Allerum cheesecake med rökt lax och gurksallad
Ingredienser
4 Portioner
- 7 skivor kavring
- 75 g smör eller margarin
- 10 kalla kokta potatisar
- 300g kallrökt lax
- 4 hårdkokta ägg
- 1 kruka gräslök
- 1 citron
- 2 dl lätt créme fraiche
- 200 g färskost
- 200 g Allerum Herrgård® riven
- salt och peppar
- 2 knippen rädisor
- 1 gurka
- 1 kruka dill
- 2 tsk pressad citronsaft
- 1/2 dl rapsolja
Gör så här
- Smula kavringen i en matberedare. Smält matfettet. Häll det över kavringen och mixa ihop. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i vatten. Hårdkoka äggen, låt dem kallna och skala dem. Tärna ägg, potatis och lax fint. Skär gräsloken fint. Riv det yttersta skalet av citronen. Rör ihop creme fraiche, färskost och riven Allerum Herrgård®. Blanda ner potatis, lax, ägg, gräslok och citronskal. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull. Blanda ner lite av lax- potatisblandningen i gelatinet och se till så att det blandas. Tillsätt resten av blandningen och blanda ordentligt. Häll fyllningen i formen, jämna till ytan och ställ i kylen minst 6 timmar.
- Sallad: Ansa rädisorna och skär dem i små klyftor. Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Skär dillen grovt. Blanda rädisor, gurka och dill med citronsaft och rapsolja. Garnera cheesecaken med gurk- och rädissalladen.